KALENDER

 1. fre 25. feb 2022

  Hemnes og Rana Dølahestlag

  • A2 - Tømmekjøring
  • A4 - Bruksprøvekjøring
 2. fre 14. jan 2022

  Hemnes og Rana Dølahestlag

  • A1 - Temming
  • A5 - Innridning
 3. ons 29. des 2021

  Alslaget for Lyngshest i Troms

  • A1 - Temming
  • A5 - Innridning
 4. lør 11. des 2021

  Akershus Dølahestlag

  • A2 - Tømmekjøring
  • A4 - Bruksprøvekjøring
 5. lør 11. des 2021

  Alslaget for Lyngshest i Troms

  • A1 - Temming
  • A5 - Innridning
Vis heile kalenderen

I et forsøk ble det sett på om hestene ble påvirket av om de var oppstalla enkeltvis eller i grupper. Hestene oppstalla i grupper viste mindre motstand mot treneren enn hestene oppstalla enkeltvis gjorde og var lettere å håndtere og trene. Resultatene fra studiet samsvarer med forsøk gjort tidligere.

En grunn til at hestene som var oppstalla gruppevis var lette å håndtere og trene var at treneren brukte mindre tid på å korrigere hestens motstand mot treningen, som for eksempel biting, sett i forhold til hestene oppstalla enkeltvis. Det virker som om gruppehold av hest for det første oppfyller hestens sosiale motivasjon og for det andre lærer hestene å reagere på andre individ slik at de blir lettere for dem å forstå signalene fra treneren.

Forskerne konkluderer med at hestens sosiale miljø påvirker hestens atferd både før og etter treningsøkter og at gruppehold av hest har en positiv effekt på unghestens atferd. Hestene som var oppstalla gruppevis lærte fortere og beit mindre enn hester oppstalla enkeltvis. Dette er tydelige positive effekter av å holde hester i grupper.


Referanse:
Søndergaard E., Ladewig J. (2003). Group housing exerts a positive effect on the behaviour of young horses during training. Applied Animal Behaviour Science 87, pp. 105-118.

Velkommen til Fokus unghest!

Denne nettsiden er tenkt å være en ressurs for deg som driver eller vil drive med unghest. Unghest.no Vil fungere som en base med nyttig informasjon som bruk og hold av unghest. 

Unghest.no er resultatet av et samarbeid mellom Norges Fjordhestlag, Landslaget for dølehest og Landslaget for nordlandshest/ lyngshest. Bakgrunnen for prosjektet er behovet for å øke interessen for hold og bruk av unghest. Målet er å stimulere til økt aktivitet i lokallagene og tilby kunnskap om trygg trening av unghest. Dersom du vil lese mer om Unghestprosjektet, ta ein kikk til på menyen øverst på nettsiden.

På unghest.no vil du finne artikler om blant annet trening, fôring og stell av unghest, samt informasjon om kurs, utstillinger, tips til treningsprogram, råd om oppstallingsformer og andre ting.

Vil du at ditt lokallag skal arrangere unghestsamling/kurs? Ta kontakt med styret i ditt lokallag! For informasjon om ulike kursmoduler, og reglement for utbetaling av støtte, til kurs se i menyen øverst på siden. 

Dersom du vil gi ei tilbakemelding på nettsiden, eller dersom du har en ide til hva som burde ha vært her, send oss gjerne tips på e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Norges fjordhestlag Landslaget for nordlandshest/lyngshestLandslaget for dølahest

 

 

Unghest.no er eit samarbeid mellom  Norges Fjordhestlag - Landslaget for Dølehest - Landslaget for Nordlandshest/ Lyngshest - Norsk hestesenter Webdesign: bbd.no  Nettløsning: Veir AS